Haarlem - Lokaal Nieuws

Racefans in Zandvoort aten zeewierburgers zonder het te weten

Duurzame hybride burgers tijdens Dutch Grand Prix Tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort deze zomer hebben duizenden racefans hamburgers gegeten die voor d...

Duurzame hybride burgers tijdens Dutch Grand Prix

Tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort deze zomer hebben duizenden racefans hamburgers gegeten die voor de helft uit zeewier bestonden. Dit werd pas recent bekendgemaakt tijdens een congres over zeewier, waar de organisatie uitlegde dat de fans niet op de hoogte waren gesteld van deze bijzondere samenstelling.

Volgens Simon Keizer, woordvoerder van de Dutch Grand Prix, is er niets geheim gehouden. Het product werd simpelweg gepresenteerd als een hamburger, zonder expliciete vermelding van het zeewier. “Het is gewoon een hamburger,” aldus Keizer.

De hybride burger, genaamd de ‘Halfway burger’ van Olijck Foods, combineert rundvlees met plantaardige ingrediënten, waaronder zeewier. Tijdens het North Sea Seaweed 2025-congres werd duidelijk dat bezoekers vooraf niet geïnformeerd waren over de aanwezigheid van zeewier, omdat fans vaak kritisch staan tegenover duurzaamheidsinitiatieven. “Als we het niet zeggen, dan blijft de enige klacht over de prijs,” verklaarde duurzaamheidsdirecteur Dimitri Bonthuis.

De burger heeft geen klachten opgeleverd, wat volgens Aris Molenaar van Olijck Foods een goede indicatie is van de acceptatie door het publiek. “We hebben duizenden burgers geserveerd en geen enkele klacht ontvangen,” zegt Molenaar. Hij benadrukt dat zeewier een gezond en duurzaam product is dat de smaak van de burger niet beïnvloedt.

Het feit dat zeewier niet op de wettelijke allergenenlijst staat, maakt het mogelijk om het ingrediënt niet apart te vermelden. “Het is volledig veilig,” verzekert Molenaar. Het merendeel van de geserveerde hamburgers tijdens het Formule 1-weekend in Zandvoort was dus van deze zeewiervariant, en veel bezoekers leken zich niet bewust van de alternatieve samenstelling. “Lekker is lekker, ongeacht of het deels plantaardig is of niet,” voegt hij toe.

Deze aanpak was niet uniek voor Zandvoort; ook tijdens Sail 2025 werden dezelfde zeewierburgers aangeboden. De populariteit en de afwezigheid van klachten wijzen erop dat de introductie van duurzame voeding onder racefans een geslaagd experiment is geweest.

Share